Hur mobildesignen förändrades genom åren

Utvecklingen av telefonen var en av de riktigt banbrytande teknologierna i världen. Men det dröjde mycket längre innan vi hade möjligheten att ta med och använda dem nästan var vi än befann oss. Och som med så mycket annat förändrades inte bara teknologin utan även designen väldigt mycket.

Den första riktigt handhållna mobilen utvecklades av Motorola och kom ut 1973. Denna mobil och många av de andra tidiga modellerna var enorma och inte vad man skulle kalla direkt praktiska att bär runt. Det kallades trots allt inte för tegelstenar utan bra anledning. Men det var ett stort steg framåt i utvecklingen.

Men som batteriteknologin förbättrades och vi kunde göra mindre och mindre elektroniska komponenter började mobilerna stadigt minska i storlek . Men man kunde fortfarande se spåren av de tidiga tegelstenarna. De satte mer eller mindre en väldigt långvarig trend, och medan en del bröt sig ifrån denna tidigare än andra var detta formen som allmänt förknippades med mobiler.

Det fanns ju dock en gräns på hur små mobiler kunde bli och fortfarande vara användarvänliga. En lösning på detta var flip-mobilen, vars design i viss utsträckning används än idag.

Det som verkligen fick oss att lämna den krympande trenden bakom oss var också det som verkligen revolutionerade mobilvärlden: den moderna smarttelefonen. Apple släppte sin första iPhone 2007 och medan det inte på något sätt var den första smarttelefonen hade teknologin nått så pass långt att dess potential äntligen kunde utnyttjas mer till fullo.

Med detta steg började våra mobilen växa i storlek istället. Nu kan man istället hitta debattartiklar som menar att mobiler börja bli för stora än vad som är praktiskt. Något vi nog aldrig skulle ha anat skulle bli trenden bara ett årtionde innan den första generationen av iPhones.

Men design är mer än bara form och är det något som blivit en större och större del av just mobildesignen så är det hur mycket vi kan påverka den själv med just användningen av skal och fodral.