Bygg ett attefallhus på din tomt som gästhus

Det finns gott om saker du kan göra om du saknar sovutrymme i huset när gäster hälsar på. Du kan givetvis ställa fram ett par resesängar där det finns plats. Men ett ännu bättre val är att bygga ett attefallshus på tomten.

Med ett attefallshus kan dina gäster få en egen lite stuga att hålla till i, när de behöver lite tid för sig själva. Skulle du mot förmodan inte behöva ett gästhus längre fram kan du använda attefallshuset till mycket annat. Du kan bland annat göra om det till en verktygsbod eller bara använda den till förvaring.

Det finns en del regler kring attefallshus som du måste följa. Den får exempelvis inte överstiga 30 kvadratmeter och måste stå tillräckligt långt ifrån tomtgränsen. Du behöver dock inget bygglov om du förhåller dig till reglerna.

Bygg själv eller köp färdigt

Du har flera val när det är dags att bygga ett attefallshus. Om du är kunnig kan du bygga allt från grunden. Annars har du möjlighet att köpa ett färdigt hus som du själv monterar efter en ritning. Då behöver du bara se till att ha en bra grund för huset att stå på. Du hittar ett stort utbud av attefallshus på nätet.