Viljan att designa något eget

Design är ett uttryck för idéer och kreativitet. Att få designa något eget och sedan se det materialiseras är en väldigt speciell känsla. Och medan risken alltid finns att man inte känner sig nöjd med resultatet, får man ju aldrig veta hur något skulle kunna bli i verkligheten om man aldrig ens försöker.

Ibland kan design handla om att ha något unikt. Det spelar inte så stor roll hur fantastiskt resultatet i slutändan är. Vad som spelar roll är att man bestämt vad något ska vara och sedan kunna hålla det i handen eller bara få se det utanför den mentala bilden man själv format.

Att så många delar denna vilja att designa går bland annat att se i populariteten av något så enkelt som att skapa sin egen tavla från ett foto man tagit. Normalt sett är fotot något vi bara kan få uppleva igen genom att öppna upp det på mobilen eller kanske datorn. Men att få hänga upp det på väggen som en fullstor tavla är ett helt annat fenomen.

Det kan även ses i det faktum att vi kan få chansen att designa vårt eget mobilskal med väldigt lättanvända verktyg, eller göra sin egen kalender. Även om det bara handla om väldigt enkel design känner vi en helt annan form av ägarskap och stolthet över produkten vi sedan håller i.

Ibland kan detta vara allt som behövs för att inspirera en att börja designa och skapa saker med sina egna händer. Och vare sig detta betyder att man köper ett gör-ditt-eget-smycke-set eller börjar lära sig träsnideri är effekten densamma.

Kom bara ihåg att ingen är en mästare i början; det tar tid att bli bra på något. Men denna tid är alltid väl spenderad.