Designa ditt CV

Ett CV är en arbetsgivare första inblick i vem du är som person och vilka erfarenheter du har. Du har ingen möjlighet att skaka hand och visa din personlighet för chefen eller den som håller i rekryteringen förrän du har fått en arbetsintervju. Din CV måste stå ut från mängden och med rätt design kan du säkra intervjun!

Snyggt

Ett snyggt och välstrukturerat CV ökar chanserna att få jobbet. Du visar på professionalitet och öga för detaljer samt att du tar ditt arbetssökande på allvar. Om du söker jobb inom design eller skrift kan ditt CV vara första arbetsprovet för att se hur innovativ du är. Om du har svårt att komma igång kan du använda dig av gratismallar på nätet för hela CV:et eller använda det som inspiration. Du kan sedan ändra småsaker för att göra det mer personligt och så det riktar sig mot den typ av bransch och företag som du riktar dig mot.

Välj vad du vill framhäva

Designen handlar mycket om textens utformning när det kommer till ett CV. Det ska inte låta skrytsamt men samtidigt vill du inte dölja dina bra kvalitéer och egenskaper. Välj ut vad du vill framhäva, den typen av person som du vill vara och vilka egenskaper du vill att företaget ska lägga märke till. Är du duktig på att sköta allting själv eller är du en lagspelare som gärna motiverar och hjälper andra? Har du några speciella projekt eller roller som du är extra stolt över? Istället för en lång lista med alla projekt och arbeten du har haft tidigare, kan du korta ned den och välja istället att sammanfatta och berätta lite om de arbeten som du är stolt över.

Skräddarsy CV:t

När du söker ett jobb vill du visa att du utformat ditt CV specifikt för jobbet du söker. Detta visar att du har en förståelse för vad jobbet innebär och du kan lyfta fram de delar av CV:t som understryker din kompetens och intresse för jobbet. Tar du bort något från CV:t för att det inte riktigt bär någon relevans för jobbet är det viktigt att poängtera detta. Luckor i ett CV kan få många rekryterare och chefer att höja en mental varningsflagga då misstankar om att kandidaten vill dölja något lätt dyker upp.

Personligt brev

Tillsammans med CV:t är det vanligt att skicka in ett personligt brev där du berättar lite kortfattat om dig själv. Det absolut viktigaste och mest relevanta ska komma först och ge läsaren en bra anledning att överväga dig som en mer lämplig kandidat. Att gå balansgången mellan professionell men inte allt för formell är ofta det bästa tonen för ett personligt brev. CV:t och det personliga brevet bör komplettera varandra och inte upprepa samma information.